Türkiye’de korsan içerik tüketimi neden yaygın? |
May 21, 2014 - teknoloji, yorum    1 Yorum

Türkiye’de korsan içerik tüketimi neden yaygın?

imageİçtiği sigaraya gözünü bile kırpmadan günde 10 lira verebilen, bayiiden aldığı gazete ve dergiye para verirken eli titremeyen, tuttuğu takımın maçlarını izleyebilmek için yayıncı kuruluşa senede 500 küsür lira ödeyebilen yurdum insanın neden konu dijital içerik (kitap, film, müzik, spor..vb) olduğu zaman azılı birer korsana dönüştüğü tezlere konu olabilecek kadar garip bir davranış şekli olarak yorumlansa da aslında bu durum oldukça basit ve açıklanabilir bir nedene dayanmakta. İnsanımız kandırılmaktan ve aptal yerine konulmaktan hiç ama hiç hazzetmiyor NOKTA!

Fiziksel kopyası 15tl olan bir kitabı siz dijital ortamda 20 tl ye satmaya kalkarsanız, dijital gazete ve dergi üyeliklerini “neredeyse” fiziksel kopyaları ile benzer fiyat seviyelerine çekerseniz ya da online izleteceÄŸiniz (daha kötü kalitede) bir filmi DVD’ye basılı fiziksel kopyası ile aynı ÅŸekilde fiyatlarsanız, insanlar “doÄŸal olarak” kandırıldıklarını düşünür ve aptal yerine konulduÄŸuna inanan insan da kendini daha iyi hissedebilmek ve sizden daha zeki olduÄŸunu ispatlayabilmek adına elinden geleni ardına koymaz! Ülkemizde bu tarz dijital içeriklerin fiyatlamasını yapan merciilerin atladıklarına inandığım basit ama önemli bir hususu da belirtmeden geçemeyeceÄŸim; Dijital içeriÄŸin tüketilmesi için kullanılan mecranın ve kullanılan altyapı bedelinin (tablet,telefon, akıllı tv, bilgisayar, internet baÄŸlantı fiyatı…vb.) tüketici tarafından peÅŸinen ödendiÄŸi gerçeÄŸi ısrarla gözardı edilmekte ve tüketicinin bu ödemiÅŸ olduÄŸu rakamın tüketeceÄŸi içeriÄŸin fiyatına olumlu anlamda etki etmesi beklentisi yok sayılmakta!. Yazının başında verdiÄŸimiz örneÄŸe dönecek olursak, fiziksel kopyası 15tl olan kitabi, 1000 küsür lira verdiÄŸim tabletimde, aylık 50 küsür tl verdiÄŸim internet baÄŸlantım üzerinden okumam için gerçekten mantıklı sebeplerim olmalı. Dijital kopyada lojistik ve baskı maliyetleri olmadığı için kullanıcı olarak bu kitabı çok daha ucuza temin edebiliyor olmak beklentisi her nekadar tercihimi etkileyecek ana unsur olsa da, okuyucu olarak fiziksel kitaba göre saÄŸlayabileceÄŸim farklı faydalar (içerikte arama yapabilme, not alabilme, online sözlük, içerik seslendirmesi…vb) elle tutulmayan, kütüphanemin rafına dizemeyeceÄŸim, arkadaşıma ödünç veremeyeceÄŸim bu “gerçek kitap olmayan kitaba” gönül rahatlığı ile ödeme yapabilmemi oldukça kolaylaÅŸtıracaktır.

El oÄŸlu bu konularda belli ki kafa patlatmış ve ülkemizde büyük sorun olarak görünen korsan tüketimi, müşterisine zengin içerik, makul fiyat ve yüksek hizmet kalitesi sunarak büyük ölçüde halletmiÅŸ. Örnek vermek gerekirse, günümüzde sıradan bir Amerikan vatandaşı, yıllık 99 USD abonelik bedeli ödeyerek Amazon Prime üyeliÄŸi alabilmekte ve karşılığında 140.000+ filme ve bir o kadar dizi ve e-kitaba tamamen ücretsiz ya da çok cüzi fiyatlarla ulaÅŸabilmekte. Hele ki bu vatandaÅŸ öğrenci ise, bu servisten 1 yıl ücretsiz olarak faydalanabilmekte (nasıl olsa eninde sonunda mezun olacak!)… Aynı vatandaÅŸ, Pandora, lastFM, Spotify gibi çevrimiçi müzik servisleri sayesinde istediÄŸi ÅŸarkıya, istediÄŸi anda ulaÅŸabilmekte, HBOgo üyeliÄŸi ile sevdiÄŸi dizileri “reklamsız” ve “yüksek kalitede” izleyebilmekte. Tüm bu imkanlara maddi gelirine oranlandığında cüzi rakamlar ödeyerek ulaÅŸabilen tüketici de doÄŸal olarak korsan tüketime yönelmemekte ve sizin sadık birer müşteriniz olmakta… Oldukça basit, anlaşılabilir ve tekrarlanabilir bir çözüm, deÄŸil mi? Hepimizin bildiÄŸi üzere ülkemizde ise bu iÅŸ modelleri bir kaç baÅŸarısız denemeyi saymazsak neredeyse hemen hemen hiç yok…Mevcutlar ise ne yazık ki kısıtlı içerik, saçma fiyat politikaları ve yaÅŸattıkları kötü müşteri deneyimleri nedeniyle bu konularda dünyadan fersah fersah geride. bütün bunların doÄŸal bir sonucu olarak ülkemiz korsan içerik tüketiminde de dünya lideri!

Kuşkusuz ki içerik sağlayıcıların karlı, sürdürülebilir bir iş modeli oluşturabilmeleri en temel hedef. Fakat son 15 yıldır hayatımızda etkin olarak yer alan internet ve internet üzerinden yapılan ticaretin kuralları aslında oldukça basit ve binlerce yıllık ticaret tarihindeki mevcut tüm doğrularla birebir örtüşmekte. Satıcınım, tercih sebebi olabilmesi için her şeyden önce tüketicinin güven, saygı ve sevgisini kazanması şart! Müşterisini kandırmayan, kaliteli ve geniş içerik sunan, faydaya uygun fiyatlama yapan bir firmanın başarısız olması ise büyük talihsizlikler olmazsa imkansıza yakın derecede düşük ihtimal. Bu durumu rakamlarla destekleyecek olursak;

Sadece Amerika’da toplam 20 milyon civarı Amazon Prime üyesi olduÄŸu tahmin ediliyor. (Amazon bu konuda resmi açıklama yapmamayı tercih etmemekte) Size her yıl 99 usd ödemekten memnun olan 20 milyon kullanıcı!

175 milyonu aÅŸkın kiÅŸi sevdiÄŸi ÅŸarkıları dinlemek için platform olarakq Pandora’yı tercih ediyor!

2013 şubat verilerine göre Itunes üzerinden toplam 30 milyar şarkı indirilmiş (her şarkı ~0.99 usd)

WhatsApp, imessage gibi mesajlaşma programlarının GSM operatörlerinin SMS gelirlerine negatif etkisi analistler tarafından hesaplanamıyor!

Sadece bu yazının yazılma süresinde, Facebook üzerinden ~150.000.000 paylaşım yapıldı,Youtube üzerine 4200 saatlik video yüklendi, ~140.000.000 Twit atıldı ve Amazon 4.850.000 usd tutarında online satış yaptı!

Mesaj biraz insan psikolojisi ve ilkokul seviyesinde dört işlem bilgisiyle çözülebilecek kadar basit aslında;

Müşterinizin sizden tek beklentisi iyi hizmeti, geniÅŸ ve “kısıtlamasız içerikle”, faydaya uygun fiyatlama ile sunmanız ve kimin neyi tüketeceÄŸine insanlar adına karar vermemeniz!



1 Yorum

  • Özellikle “Yazının başında verdiÄŸimiz örneÄŸe dönecek olursak, fiziksel kopyası 15tl olan kitabi, 1000 küsür lira verdiÄŸim tabletimde, aylık 50 küsür tl verdiÄŸim internet baÄŸlantım üzerinden okumam için gerçekten mantıklı sebeplerim olmalı” kısmına katılmamak mümkün deÄŸil!!

Yorum Bırakın